Pomeranianlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1. Genel Ruh Hali;
Pomeranian cinsi köpekler diğer küçük boyutlu köpekler gibi gün içinde aktif, yanınızda olduğunuz zamanlarda ilgi bekleyen bir türdür. Sahibinin ve sevdiklerinin yanında sakin ve oyuncu bir karakter yapısına sahip bu tür yeni insanlar ve hayvanlar söz konusu olunca agresifleşebilir.
Pomeranianlar bedenlerinin küçük olduğunun farkında olmadıkları bir psikolojiye sahiptirler. Ve etrafındaki her canlıya iri bir köpekmişcesine bölgelerini insanlardan ve diğer köpeklerden koruma içgüdüsüne sahiptir. Bahçe ve parklarda serbest oldukları esnada büyük köpekleri kovalamaya kalkabilir ve bu durum felaketle sonuçlanabilir.
2. Pomernianları Tehdit Eden Dış Etkenler
Yaşadığınız alanda baykuş, kartal, şahin, çakal vb. yırtıcı hayvanlar var ise boyutları sebebi ile köpeğinizi av olarak algılayabilir ve zarar verebilirler. Bu sebepten köpeğinizi açık alanlarda yalnız bırakmayın.
Pomeranianlar için bir diğer tehlike de hırsızlar; küçük olmaları ve fiyatlarının çok pahalı olması sebebi ile hırsızların hedefinde olan köpek türlerindendir. Bahçelerde, parklarda, kafe vb. alanlarda köpeğinizi sürekli gözetim altında tutun.
3. Yaşadığı Alan İle İlgili Etkenler
Pomernian cinsi köpekler boyutları sebebi ile genellikle evlerde ve kapalı alanlarda bakılır. Bu tip alanlarda köpeğin zarar görebileceği bir çok etken olabilir. Köpeğinizi sahiplendikten sonra tıpkı yürümeye başlayan bebeklerin ev eşyalarından zarar görmemesi için yapılan hazırlığın bir benzerini köpeğiniz içinde yapmalısınız. Örneğin evin içinden yürütülen kabloları koruyucu bantlarla kapatabilir, kimyasal zehirlenmeye yol açacak temizlik ürünleri gibi maddeleri köpeğin ulaşamayacağı noktalara kaldırabilirsiniz.
4. Dikkat Edilecek Belirgin Sağlık Sorunları
Bir Pomeranian sahiplenmeden önce genetik hastalıklarını kalıtsal sakatlıklarını öğrenmek için bir veteriner kontrolünden geçirilmelidir. Pomernian sahiplendikten sonra bu cinste sık görülen sağlık problemlerini engellemek için önlemler alınmalıdır. Örneğin Pomernianların soluk borusunda çökme problemi ile sık karşılaşılır. Bunu önlemek için sıkı bir tasma yerine sadece aksesuar olarak kullanmak için ince bir deri ya da zincir, yürüyüşlerde tasmaya bağlanacak ip yerine ise göğüsten bağlanan tasmalar tercih edilebilir.
Pomernianların göz ve kirpikleri de oldukça hassastır ve çabuk enfeksiyon kapar. Bunun önüne geçmek için haftanın belli günleri veterinerin önerdiği dozda dezenfekte ilaçları kullanılabilir. Pomernian cinsi köpeklerde sık görülen bir diğer sağlık sorunu diz ve eklem problemleridir. Köpeğinize kalsiyum değeri yüksek mamalar ve vitaminler ile besleyerek yürüyüş, egzersiz gibi kireçlenmeyi önleyecek aktiviteleri aksatmazsanız bu sağlık sorunun önüne büyük ölçüde geçmiş olursunuz.
5. Peryodik Bakım İhtiyaçları
Diş
Köpeğinize yapacağınız günlük diş bakımı plak oluşumunu engeller. Buna ek olarak veterinerin yapacağı rutin diş temizliği ise tatar oluşumunu engeller. Köpeğinizin dişlerini uygun fırça ve macun ile haftada en az bir kez dişleri temizlenmelidir. Tavsiye edilen diş bakımı her gün yapılmasıdır.
Tüy
Pomernian cinsi köpeklere güzelliklerini veren tüylerinin günlük taranmaya ihtiyacı vardır. Aksi halde kötü koku, birbirine geçmiş karışık tüyler ve dökülme gibi sorunlar ile karşılaşılır. Pomernianlar mevsimsel olarak yılda bir ya da iki kez tüy dökerler. Köpeğinizin hem yıllık tüy dökümlerinin hem de günlük tüy dökümlerinin önüne günlük tarama ile geçebilirsiniz. Özellikle yavrunun gelişim döneminde kullanılan fırçalara dikkat edilmesi gerekir. Kalitesiz fırçalar tüy yapısını bozarak tüylerin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Temizlik
Yetişkin bir Pomernian iki günde bir olmak üzere haftada 3 kez banyo yaptırılmalıdır. Bu sayı arttığından derinin üzerindeki yağlar tüyleri besleyemeyeceğinden tüyler üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Köpeğinizi yürüyüşe ya da egzersize çıkardığınızda çok toza ya da kire maruz kalırsa bu tip durumlar için banyo sayısı aşılabilir.
6. Evcil Havanlarla İletişimi
Pomeranianlar genellikle ilk kez karşılaştıkları hayvanlar ya da evinize ilk kez gelen misafirinize yabancı sanıp şüpheci yaklaşarak fazla havlayabilir. Bu tutumunu köpeğinizi sosyalleştirerek aşabilirsiniz. Arkadaşlarınız ile buluştuğunuzda ya da köpeğinizi sokabileceğiniz mekanlara gittiğinizde köpeğinizi yanınızda götürerek sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. İkinci aşama olarak köpeğinizi tanıştırdığınız arkadaşlarınızı ve evcil hayvanlarını evinizde misafir ederek köpeğinizi sosyal bir psikolojiye sokabilirsiniz.
7. Eğitimde Dikkat Edilecekler
Pomernian cinsi köpekler evlerde bakıldığından ilk verilmesi gereken eğitim tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitiminde küçük boyutlu köpekler için tuvalet pedi kullanılır. İtaat eğitimi pomernian gibi küçük köpeklere genellikle temel düzeyde verilir. İleri düzey eğitim için profesyonellerden yardım almak gerekir. Yapısı itibari ile Pomernianlar eğitime açık köpek cinslerinden biridir. Enerji dolu olduklarından verilecek eğitimin egzersiz ya da yürüyüşten sonra yapılması daha uygun olacaktır. Yaptıracağınız 20 dakikalık bir yürüyüş sonrasında kan şekeri de düşük olacağından sevdiği atıştırmalıkları ödül olarak kullanıp eğitimi verimli şekilde geçirebilirsiniz.
8. Günlük Egzersiz Miktar ve Tipi
Pomeranian cinsi köpeklerin her köpek türü gibi enerjilerini atarak rahatlayacakları egzersizlere ihtiyaçları vardır. Bu egzersizler iki şekilde yapılabilir. Birincisi günde iki kez 20 dakika yürüyüş yapmak diğeri ise uygun bir alanda köpeğinizi oynatarak enerjisini atmasını sağlamak. Bu egzersizler köpeğin hem fiziksel hem de ruhsal sorunlar yaşamaması için önemlidir. Uzun yürüyüşlere çıkardığınız köpeğinizi 20 dakikada bir mola vererek
dinlendirmelisiniz. Bu tip egzersizlerde yanınızda bir miktar su bulundurmayı unutmayın. Yürüyüş ve egzersizlerin dışında köpeğinizi kısa mesafeli koşulara çıkarabilir, yüzdürebilir ve köpeğinizin keyif aldığı oyunları oynatabilirsiniz.
9. Sıcak ve Soğuk Hava Koşulları
Çok kısa tüylere sahip ve Greyhounds gibi ya da veya vücut yağları çok az olan türler soğuğa karşı hassastır. Pomernian cinsi her ne kadar çift katlı kürke sahip olsa da düşük yağ oranları sebebi ile soğuk hava koşullarına dayanıklı bir tür değildir. Düşük soğuk hava koşullarına uygun olmayan köpeklerin yürüyüşleri kısa tutulmalı ya da üzerine hareket kabiliyetini düşürmeyecek soğuktan koruyan kıyafetler giydirilmeli.
Pomeranianlar çift kürklü olarak da anılırlar. Vücutlarını saran uzun tüyler ve kısa tüyler vardır. Bu sebepten özellikle yaz aylarında yüksek ısı ve nem, bu cinsin aşırı ısınmasına ve sıcak çarpmasına neden olabilir.. Pomernian cinsinin çift katmanlı tüy yapısı aşırı sıcaklarda köpeğe bir takım sağlıksal sorunlar yaşatabilir. Bunun önüne geçmek için köpeğinizi direkt güneş ışığında uzun süre kalmasına izin vermeyin. Yaz sıcaklarında köpeğinizi tıraş ederek de sıcak çarpmalarının önüne geçebilirsiniz.
Köpeğiniz açık havada olduğunda onu dikkatle izleyin, aşırı ısınma belirtileri gösterdiğinde hemen açık alandan uzaklaştırın. Yalnız başına bahçe gibi alanlarda uzun süre bırakmayın.
10. Çocuklara Olan İlişki Süreci
Pomeranianların çocuklarla arasının çok iyi olması ve çok hareketli aktif köpekler olsa da; küçük yaştaki çocuklarınızla köpeğinizi yalnız bırakmayın. Hassas yapıda olduklarından kolaylıkla zarar görebilirler. Gerekli eğitimleri verildiğinde çocuklar ile uzun süre vakit geçirmesinde sorun yoktur. Eğer köpek yavru olarak sahiplenir ve çocuk ile evde beraber büyüme şansı olursa çocuğunuzun köpeğiniz ile oynaması için bir eğitim alması gerekmez.
11. Irkın Belirgin Fiziksel Özellikleri
Pomeranya cinsi standart kilo aralığı (1,36 - 3,175 kg) arasındadır Birçok Pomernian, aslında 1,36 - 3,175 kg. aralığında kiloya sahip olsa da, bazıları bundan daha küçük ve bir bölümü biraz daha büyük olabilir.
Genel olarak Pomernianların boyu (20.32 - 27.94 cm) arasında değişir. Bu ölçü, zeminden omuza kadar alınan ölçüdür.
Pomernianlar yüz yapısı farklılıkları ile farklı isimlerde adlandırılırlar. Bunlar Foxface (tilki surat), Teddy Bear (ayıcık surat) olarak iki ana guruba ayrılır. Bu iki tip yüz yapısının belirgin ayırımı burun uzunlukları ile anlaşılır.
Pomeranianlar yaşları ilerlediğinde kürklerinde kelleşmeler meydana gelir.